BLUSZCZYK KURDYBANEK Glechoma hederacea
[ang: ground-ivy, fr: glechome, niem: Gundermann]
Bluszczyk jest byliną. Łodyga 4-kanciasta, pełzająca lub podnosząca się, krótko owłosiona, wysoka na 15-40 cm. Liście dolne okrągławe nerkowate, na ogonkach, grubo karbowane; liście górne okrągławe sercowate. Kwiaty dwuwargowe fioletowe po 2-3 w kątach górnych liści. Kwitną od kwietnia do czerwca. Owocem jest rozłupnia rozpadająca się na 4 rozłupki.
Bluszczyk jest pospolity w całym kraju w wilgotnych lasach i zaroślach, łąkach i pastwiskach. Spotyka się podobny, choć większy bluszczyk włochaty o nieprzyjemnym zapachu.
Zbiera się młode, soczyste pędy na początku kwitnienia oraz młode liście. Najsmaczniejsze są w kwietniu-maju, ale można je zbierać aż do czerwca. Jest stosowany świeży lub suszony jako przyprawa. Bluszczyk ma gorzki smak - doprawia się nim gulasz, duszone warzywa i mięsa, siekane mięsa, zupy jarzynowe i ziemniaczane. Świeże ziele dodaje się w celu poprawienia smaku do omletów, masła ziołowego, past twarogowych i serowych, jajecznicy, ziemniaków, ryżu i makaronu.