CZOSNACZEK POSPOLITY Alliaria petiolata

CZOSNACZEK POSPOLITY Alliaria petiolata 

CZOSNACZEK POSPOLITY Alliaria petiolata

[ang: jack-by-the-hedge (hedge garlic), fr: alliarie, niem: gemeines Lauchkraut]

Czosnaczek jest rośliną wysokości 20-100 cm. Liście sercowatotrójkątne, nieregularnie ząbkowane, krótkoogonkowe, po roztarciu pachną czosnkiem. Kwiaty śnieżnobiałe zebrane w pojedyncze grona na wierzchołku łodygi lub bocznych rozgałęzieniach. Kwitnie od kwietnia do czerwca. Owocem jest wydłużona łuszczyna (3-5 cm długości) z drobnymi okrągłymi czarnymi nasionami.
CZOSNACZEK POSPOLITY Alliaria petiolata
Występuje na terenie całego kraju w zaroślach, na brzegach lasów lub w widnych i wilgotnych lasach. Jadalne są młode pędy, liście i nasiona. Liście czosnaczku zbiera się przede wszystkim na wiosnę a później, aż do jesieni, wykształcone młode pędy. Do potraw dodaje się w stanie świeżym drobno pokrojone. Może być stosowany wszędzie tam, gdzie czosnek - do zup, sosów, placków ziemniaczanych, past twarogowych, baraniny i potraw z mięsa mielonego. Świeże liście można zastąpić zmielonymi nasionami. Po upieczeniu w cieście podpłomykowym otrzymamy pieczywo czosnkowe.
Dojrzałe nasiona - rozgniecione i zmieszane z octem dają musztardę.

Jako roślina lecznicza ma działanie rozkurczowe i dezynfekujące. Świeżymi zmiażdżonymi liśćmi można okładać skaleczenia, grzybice i wolno gojące się rany.