Rośliny jadalne

A

Akacja (robinia akacjowa) - wiosenna roślina deserowa o jadalnych kwiatach

B

Babka - wiosenna roślina sałatkowa o jadalnych liściach
Barszcz zwyczajny - wiosenna roślina sałatkowa o jadalnych liściach
Bez czarny (dziki bez) - wiosenna i jesienna roślina deserowa o jadalnych kwiatach i owocach
Bluszczyk kurdybanek - wiosenna roślina przyprawowa o jadalnych liściach
Borówka czernica - lecie ma smaczne i pożywne owoce nadające się na deser
Brzoza - roślina, której sok i podkorze są jadalne i (słodkiewiosną a kora nadaje się na hubkę lub plecionki
Buk - wiosną surówka z liści, a jesienią deser z orzechów

C

Cykoria podróżnik - roślina łąkowa i ruderalna - jej wiosenne liście - na sałatkę a jesienne korzenie - na kawę
Czosnaczek - wiosenna roślina przyprawowa o jadalnych liściach
Czosnek niedźwiedzi - wiosenna roślina przyprawowa o jadalnych liściach
Czyściec błotny - wiosennojesienna roślina nadwodna o bardzo pożywnych korzeniach

D

Dąb - z jesiennych żołędzi można robić mąkę na chleb a korę używać do plecionek. 

Dziki bez czarny (czarny bez) - wiosenne kwiaty nadają się na deser a jesienne owoce - na sok


F

Fiołek - roślina łąkowa, której liści zebranych wiosną można używać do przyprawiania.


G

Gwiazdnica - jej liście nadają się na surówkę albo do mycia

J

Jeżyna - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata a pędów można używać zamiast sznurka

K

Komosa - wiosenna roślina sałatkowa o jadalnych liściach
Koniczyna - z jej kwiatów można robić herbatę lub szpinak
Kozibród - roślina o jadalnych liściach i korzeniach na sałatkę.

L

Leszczyna - ma na jesieni smaczne orzechy ale jest używana też do plecionek
Lipa - wiosną można jeść jej liście, z kwiatów robić herbatę a łyka używać na plecionki

Ł



M

Macierzanka (Tymianek) - jej liście są świetną przyprawą
Malina - jej owoce są smacznym deserem, z liści jest niezła herbata
Marchew (zwana dziką) na jesieni ma zapychające i pożywne korzenie a jej nasion używać jako przyprawę
Mięta - z jej liści jest wspaniała herbata
Mniszek (mlecz) - z jego wiosennych liści robi się sałatkę a z korzeni - kawę
Mydlnica lekarska - z jej kłączy można robić mydło

N


O

Oset - jego pędy można jeść wiosną na surowo a puchu nasiennego używać jako hubki
Ostrożeń - warzywny ma jadalne kłącze a polny - młode pędy. Ich puch nasienny nadaje się na hubkę

P

Pałka wodna - jej kłącza są jadalne na jesieni i w zimie, liście i łodygi na wiosnę i latem. Liście nadają się na plecionki a puch na hubkę
Pasternak - roślina o bardzo sycącym korzeniu zbieranym jesienią
Podagrycznik - roślina, z której liści można robić wiosenną sałatkę. Rośnie w lasach i na przychaciach
Pokrzywa - roślina, z której liści można robić wiosenną sałatkę a jesienią nici z łodyg
Portulaka - roślina, egzotyczna spotykana w Polsce
Poziomka - roślina, której owoce nadają się na deser a liście na herbatę
Przywrotnik - roślina z podmokłych miejsc, z której wiosennych liści robi się sałatkę.

R


Rdest ostro gorzki (pieprz wodny) - jego liście zbierane wiosną są ostrą przyprawą
Robinia akacjowa (akacja) - roślina o słodkich kwiatach zbieranych na początku lata
Rukiew wodna - jej wiosenne liście są świetną sałatką
Rzeżucha - jej wiosenne liście są słynną sałatką

S


Sosna - jej wiosenne pąki "liściowe" dają aromatyczną herbatę a korzeni używa się do plecenia
Stokrotka - wiosenna bylina której liście i kwiaty nadają się na sałatkę
Szczawik zajęczy - roślina ma jadalne liście, które można jeść na surowo już od wczesnej wiosny
Świerk - jego korzeni można używać do plecionek a młode, wiosenne pąki " liściowe" można jeść na surowo.


T



Tasznik - zawsze rośnie blisko człowiekaWiosną z liści robi się sałatkę a jesienią - przyprawę z nasion
Tatarak - jego kłącze, jest przyprawą
Topinambur - to roślina zdziczała z uprawy. Jego korzenie są bardzo pożywne - zbiera się je od jesieni przez zimę do wiosny. 



W



Wierzba - roślina użytkowa i lecznicza
Wierzbówka - z jej wiosennych liści oraz jesiennych korzeni można robić sałatki i wiele innych a puchu nasiennego używać jako hubki
Wiesiołek - jego korzenie zbierane od jesieni do wiosny zbiera się na łąkach na sałatkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz