Skala smaku Henschela

Detlev Henschel w swojej książce "Jadalne dzikie jagody i rośliny" zastosował następującą skalę smakowitości:
5Bardzo dobra jako pożywienie, nigdy nie sprawiła problemów; smak wspaniały do doskonałego.
4Dobra jako pożywienie, nigdy nie sprawiła problemów; smak dobry do znośnego.
3Jako źródło pożywienia, nigdy nie sprawiła problemów; smak niedobry do bardzo niedobrego.
2Jeszcze do użycia jako pożywienie, poza rozwolnieniem lub silną zgagą nie powoduje dalszych problemów; smak boski (to dopiero jest problem!) do skrajnie obrzydliwego.
1Lepiej nie spożywać. Działaniami ubocznymi są (czasami) biegunka, (czasami) silny ból głowy do (czasami) halucynacji i (czasami) zasłabnięcia.

Tak więc nie zdziw się, jeśli w tekście znajdziesz takie oznaczenie: 5°H - będzie to oznaczać piąty stopień w skali smakowitości Henschela.


Uwaga: Skala nie jest obiektywna - oparta jest na subiektywnych długotrwałych doświadczenia jednego człowieka. A nie dla każdego, twoje odczucia smakowe mogą różnić się !