MARCHEW ZWYCZAJNA Daucus carota

MARCHEW ZWYCZAJNA Daucus carota

MARCHEW ZWYCZAJNA Daucus carota

[ang: carrot (wild carrot), fr: carrote, niem: wilde Möhre]

Marchew zwyczajna zwana też dziką marchwią jest rośliną dwuletnia wysokości 40-100 cm. Korzeń palowy, niezbyt gruby żółtawobiały, łykowaty. Łodyga często rozgałęziona. Liście w zarysie podłużne, 2-, 3-krotnie pierzaste. Kwiaty białe zebrane w baldachy złożone. Środkowy kwiat często purpurowy lub czarny. Kwitnie od czerwca do września. Owoce szczeciniaste. Baldachy po przekwitnięciu zawijają się do góry tworząc kształt "ptasich gniazd".

Występuje na suchych łąkach, przydrożach i w uprawach. Jadalne są praktycznie wszystkie części marchwi:
Korzeń - zebrany między jesienią pierwszego roku a kwitnieniem w drugim roku wegetacji. Później też można go jeść ale to już nie to. Korzeń należy stosować podobnie do marchwi ogrodowej - do zup, surówek. Niestety jest bardziej włóknisty i trzeba go drobno kroić lub ucierać. Prażony korzeń może być używany jako substytut kawy.
MARCHEW ZWYCZAJNA Daucus carota


Młode liście marchwi można wrzucić do zupy lub przerobić na papkę. Trzeba jednak wcześniej nauczyć się rozpoznawać marchew spośród innych roślin baldaszkowatych.

Można spróbować kwiatostanów smażonych na oleju (zanim przekwitną) ale nie uważam ich za smakołyk.

Nasiona jak kminek można używać do przyprawiania sosów.