RDEST OSTROGORZKI Polygonum hydropiper

RDEST OSTROGORZKI Polygonum hydropiper 

RDEST OSTROGORZKI Polygonum hydropiper

[ang: water-pepper smartweed, fr: herbe de Saint-Innocent, niem: Wasserpfeffer]

Rdest ostrogorzki zwany pieprzem wodnym jest rośliną jednoroczną o wysokości 30-50 cm. Łodyga obła z kolankowatymi węzłami. Liście szerokolancetowate, zwężone w krótki ogonek, pochwy brzegiem orzęsione. Kwiatostanem jest nitkowaty kłos, bardzo luźny, zwisający na szczycie. Okwiat 3-4 mm długości, zwykle 4-dzielny, zielony lub czerwonawy, żółto ogruczolony. Kwitnie od lipca do października. Owoc stanowi drobny orzech gruczołowato punktowany. Cała roślina, a zwłaszcza liście mają ostry, pieprzowy smak - charakterystyczny dla tej rośliny.

Roślina występuje w całym kraju w wilgotnych miejscach - rowach, łąkach, przydrożach i przychaciach. Ziele zbiera się na początku kwitnienia (do lata). Stosuje świeże lub suszone w cieniu. Świeżych rozdrobnionych liści używa się (jak pieprzu) do przyprawiania sałatek, past, zup, sosów, potraw mięsnych (siekanych mięs), nadzienia. Można też zbierać drobne nasiona i przechowywać.
Uwaga: Roślina w większych ilościach może być trująca. Nie należy przekraczać dawki 1-2 łyżek na osobę.
RDEST OSTROGORZKI Polygonum hydropiper

Z suszonego ziela sporządza się herbatkę zmniejszającą krwawienie przy hemoroidach i menstruacji, oraz do przemywania ran i płukania jamy ustnej. W warunkach polowych można używać świeżych liści do tamowania krwawienia ale ostrożnie, gdyż nadmiar może podrażnić skórę.