ŁĄCZEŃ BALDASZKOWATY Butomus umbellatus

ŁĄCZEŃ BALDASZKOWATY Butomus umbellatus

ŁĄCZEŃ BALDASZKOWATY Butomus umbellatus
Łączeń jest rośliną wodną o wysokości 60-150 cm. Kłącza poziome, grube. Łodygaobła. Liście w różyczce, do 1 m długości, 1 cm szerokości, równowąskie, 3-kanciaste, sztywne, pochwiaste. Kwiatostan stanowi pojedynczy baldaszek. Kwiatyfioletowe, obupłciowe, o 9 pręcikach i 6 słupkach; okwiat 6-dzielny, zewnętrznie często fioletowo nabiegły. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Owoc stanowi mieszek; nasienie podłużnie prążkowane.


Łączeń jest pospolity na niżu. Występuje w wodach stojących lub wolno płynących, na bagnach, moczarach i rowach. Kłącze zawiera znaczne ilości skrobi, jednak ma mulisty zapach – należy je pociąć na calowe kawałki i gotować 30 min w osolonej wodzie. Można je jeść od razu lub zrobić z nich puree z czosnkiem lub szczawiem i podawać np. z jajkami. Z pokrojonych i ususzonych kłączy można otrzymać mąkę, która nadaje się do wypieku chleba i placków. Można je też opiec nad ogniem lub uprażyć i zmielić jako kawę. 4°H.