CZOSNEK NIEDŹWIEDZI Allium ursinum
[ang: ramsons (bear’s-garlic), fr: ail des bois, niem: Bärenlauch]
Czosnek niedźwiedzi ma 15-30 cm wysokości i po roztarciu pachnie czosnkiem. Cebula podłużna. Głąbik, czyli łodyga kwiatostanowa, tępo 3-kanciasty. Dwa liście odziomkowe płaskie, dlugoogonkowe, jajowato-lancetowate lub szeroko-lancetowate, 2-5 cm szerokości. Kwitnie śnieżnobiało od maja do początku czerwca. Kwiaty średnicy 1 cm, zebrane w wielokwiatowy nibybaldach. Torebka 3-krotna.Czosnek niedźwiedzi jest rozpowszechniony na niżu. Występuje w cienistych wilgotnych lasach mieszanych i liściastych oraz zaroślach. Liście zbiera się przed kwitnieniem tj. od marca do maja zanim stwardnieją. Liście obumierają w czerwcu nie pozostawiając śladu na powierzchni ziemi. Jeśli więc ktoś chce w lecie lub na jesieni zebrać cebule, musi wiosną oznaczyć miejsce ich występowania.
Liście czosnku niedźwiedziego są spożywane tylko w stanie świeżym - suszone lub gotowane tracą większość aromatu. 5°H. Doprawia się nimi sałatki, duszone warzywa, rośliny strączkowe, sosy, nadzienia, mięsa siekane, ryby, pasty drobiowe, majonezy, masła ziołowe i zupy. Na Syberii robi się z nich zupę i farsz do pierogów. Henschel proponuje dodawać posiekane liście do mleka i twarogu 2-3 godziny przed spożyciem. Smak liści jest łagodniejszy od czosnku ogrodowego i spożywanie ich w umiarkowanie ilościach nie powoduje przykrego zapachu.
Teoretycznie można też spożywać cebule czosnku niedźwiedziego ale są one bardzo małe.
Pospolicie używany w lecznictwie ludowym. Wpływa dodatnio na pracę żołądka i jelit, niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, działa rozkurczowo, przyspiesza gojenie ran i wrzodów.